Hozzávalók:
Sima piskóta:
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- késhegynyi sütőpor
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 3dkg liszt
- 2 dkg darált dió
- késhegynyi sütőpor
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 3 dkg liszt
- 1,5 dkg kakópor
- késhegynyi sütőpor
- 4 dl tej
- 2 tojássárgája
- 2 ek cukor
- fél vanília rúd
- 3dkg étkezési keményítő
- fél dl rum
- fél dl víz
- 5 dkg porcukor
- 1 tk. vanília aroma
- 8 dkg durvára vágott dió
- mazsola (ez el is hagyható)
- 2 dl tejszín
- 1 ek porcukor
- 1 cs. habfix
Először a sima piskótához kikeverjük az egész tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet. 22 cm kapcsos torta forma alját kibéleljük sütőpapírral. Beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Körbevágjuk a formában a szélét, kiborítjuk rácsra, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és kihűtjük. Közben kikeverjük a diós piskóta hozzávalóit, azt is megsütjük, rácson kihűtjük. Végül megsütjük a kakaós piskótát is.
Míg hűlnek a piskóták, elkészítjük a vaníliás krémet. Elkezdjük a 3 dl tejet melegíteni. A maradék tejet, a tojássárgákkal, cukorral, vaníliával kikeverjük, és a tűzön lévő tejhez keverjük, Sűrűsödésig keverjük, majd lezárjuk. Kihűtjük a krémet is.
A szirup hozzávalóit mix-fixben összerázzuk, míg a cukor feloldódik.
Összeállítjuk a tortát. Alulra kerül a kakaós piskóta, óvatosan meglocsoljuk a sziruppal. Rákenjük a krém felét, megszórjuk a dióval, mazsolával. Rátesszük a diós piskótát, ezt is meglocsoljuk a sziruppal, rékenjük a maradék krémet. Megszórjuk dióval, mazsolával. Végül rátesszük a sima piskótát.
Felverjük a tejszínt a cukorral,habfixálóval. Majd bevonjuk vele a torta oldalát, tetejét. Tetszőlegesen diszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése