2012. május 13., vasárnap

Somlói torta


Hozzávalók:
Sima piskóta:
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg liszt
  • késhegynyi sütőpor
Diós piskóta:
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 3dkg liszt
  • 2 dkg darált dió
  • késhegynyi sütőpor
Kakaós piskótához:
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg liszt
  • 1,5 dkg kakópor
  • késhegynyi sütőpor
Vanílíás krém:
  • 4 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek cukor
  • fél vanília rúd
  • 3dkg étkezési keményítő
Sziruphoz:
  • fél dl rum
  • fél dl víz
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tk. vanília aroma
Lapok közé:
  • 8 dkg durvára vágott dió
  • mazsola (ez el is hagyható)
Bevonáshoz:
  • 2 dl tejszín
  • 1 ek porcukor
  • 1 cs. habfix
Elkészítés:
Először a sima piskótához kikeverjük az egész tojásokat a cukorral, majd hozzáadjuk a sütőporos lisztet. 22 cm kapcsos torta forma alját kibéleljük sütőpapírral. Beleöntjük a masszát. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Körbevágjuk a formában a szélét, kiborítjuk rácsra, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és kihűtjük. Közben kikeverjük a diós piskóta hozzávalóit, azt is megsütjük, rácson kihűtjük. Végül megsütjük a kakaós piskótát is.

Míg hűlnek a piskóták, elkészítjük a vaníliás krémet. Elkezdjük a 3 dl tejet melegíteni. A maradék tejet, a tojássárgákkal, cukorral, vaníliával kikeverjük, és a tűzön lévő tejhez keverjük, Sűrűsödésig keverjük, majd lezárjuk. Kihűtjük a krémet is.

A szirup hozzávalóit mix-fixben összerázzuk, míg a cukor feloldódik.

Összeállítjuk a tortát. Alulra kerül a kakaós piskóta, óvatosan meglocsoljuk a sziruppal. Rákenjük a krém felét, megszórjuk a dióval, mazsolával. Rátesszük a diós piskótát, ezt is meglocsoljuk a sziruppal, rékenjük a maradék krémet. Megszórjuk dióval, mazsolával. Végül rátesszük a sima piskótát.

Felverjük a tejszínt a cukorral,habfixálóval. Majd bevonjuk vele a torta oldalát, tetejét. Tetszőlegesen diszítjük.














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése