2012. május 8., kedd

Napraforgó (édes)


Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 140 g joghurt
  • 3 ek. olaj
  • 1 tk. só
  •  2 ek. gyümölcscukor
  • 1,8 dl víz
  • 2 dkg élesztő

+ 1 tojás a lekenéshez

Töltelékhez:
  • 4 dkg vaj
  • 2 ek. gyümölcscukor
  • 1,5 tk. kakaó
  • fél tk. rum

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit egy tálba öntjük. Az élesztőt felfuttatjuk a joghurtban. Összedolgozzuk jól a tésztát úgy, hogy a kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük. A töltelékhez a hozzávalókat jól kikeverjük.. Ezután enyhén lisztezett felületre borítjuk a tésztát, négy egyenlő részre vágjuk. Az egyik tésztát kb. 2-3 mm vastag kör alakra nyújtjuk, majd egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük. Megkenjük a töltelékkel. Kinyújtjuk a következő lapot és befedjük vele a tölteléket. Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele, de ügyeljünk, hogy ne szakítsa át a tésztát. Ez lesz a napraforgó közepe. Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát, majd minden csíkot tetszés szerint kétszer vagy háromszor megtekerünk. Kb. 30 percig hagyjuk pihenni, majd egész felvert tojással lekenjük. Majd 180 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése