2015. december 25., péntek

Mákos pite

Az idei másik kedvenc recept ez a mákos pite:

Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg Rama
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
Töltelékhez:
  • 40 dkg darált mák
  • 7 dkg darált keksz
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek méz
  • 1 dl víz
  • 20 dkg cukor
  • szilvalekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és fél órára hűtőbe tesszük. A piteforma alját kibáleljük papírral. Ezután a tészta kétharmadát kinyújtjuk akkorára, hogy ki tudjuk bélelni vele a formánkat, és az oldalára is jusson. Sütőpapírral lefedjük a linzerlap tetejét és rizst vagy babot öntünk a forma feléig, hogy sütéskor ne hólyagosodjon fel a tészta. 170°C-ora előmelegített sütőbe tesszük és 15 perc alatt elősütjük, majd ezután leszedjük róla a sütőpapírps rizsnehezéket. 
A töltelékhez a mákot, kekszet, fahéjat és a citrom héját összekeverjük. A mézet, vizet, cukrot felhevítjük, majd a mákos keverékre öntjük és jól elkeverjük. A linzertésztát megkenjük szilvalekvárral, erre halmozzuk a mákos tölteléket. A maradék tésztát kinyújtjuk és befedjük vele a pitét. A tetejét ízlés szerint diszíthetjük. Felvert tojással lekenjük majd 170°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése