Tésztához:
- 1,5 dl tejföl
- 20 g élesztő
- 1 tojás
- 500 g finomliszt
- 250 g ráma
- 50 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 tojás a kenéshez
- 200 g darált dió
- fél citrom reszelt héja
- 100 g porcukor
- 100 ml tej
- fél ek. méz
- 1 ek. baracklekvár
- 40 g mazsola
- 200 g darált mák
- fél citrom reszelt héja
- 100 porcukor
- 125 ml tej
- 1 ek. méz
- 40 g mazsola
Dió töltelék: A tejet felforraljuk és leforrázuk vele a darált diót. Hozzákeverjük a citromhéjat, cukrot, mézet és a lekvárt. Állalndó keverés közben felforraljuk.
Mák töltelék: A tejet felforraljuk és leforrázuk vele a darált mákot. Hozzákeverjük a citromhéjat, cukrot, mézet. Állalndó keverés közben felforraljuk.
Miuátn megkelt, négy részre vágjuk a tésztát. Lisztezett felületen átgyúrjuk egymás után a cipókat. Egyenként 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A tésztát megkenjük tojásfehérjével. Rásimítjuk a tölteléket úgy, hogy az egyik hosszanti oldalon hagyjunk másfél cm-t üresen. A töltelékre szórjuk a mazsolát, ízlés szerint megszórhatjuk kandirozott gyümölccsel is. Ezután a rövidebb oldalakon a tésztát 1 cm szélességben visszahajtjuk. A feltekerést arról az oldalról kezdjük, ahol töltelék van. Az lesz a bejgli alja, amit szabadon hagytunk. Ezt megismételjük a másik három cipóval is. A töltelékekből 2 diós, és 2 mákoshoz lesz. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a bejgliket. Tetejüket megkenjük tojás sárgájával. Fél órát hagyjuk szikkadni, majd átkenjük tojás fehérjével is. Szúrkáljuk meg villával, majd 180 fokos sütőben 30 percig süssük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése