2012. december 23., vasárnap

Bejgli (mákos és diós)


Hozzávalók 4 rúdhoz:
Tésztához:
  • 1,5 dl tejföl
  • 20 g élesztő
  • 1 tojás
  • 500 g finomliszt
  • 250 g ráma
  • 50 g porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás a kenéshez
Dió töltelékhez:
  • 200 g darált dió
  • fél citrom reszelt héja
  • 100 g porcukor
  • 100 ml tej
  • fél ek. méz
  • 1 ek. baracklekvár
  • 40 g mazsola
Mák töltelékhez:
  • 200 g darált mák
  • fél citrom reszelt héja
  • 100 porcukor
  • 125 ml tej
  • 1 ek. méz
  • 40 g mazsola
Elkészítés: Meglangyosítjuk a tejfölt, elkeverjük benne az apróra tördelt élesztőt, és a tojást. Kelesztő tálba szitáljuk a lisztet, elmorzsoljuk benne a rámát, hozzáadjuk a sót, porcukrot, majd az élesztős keveréket. Jól összegyúrjuk. 30-40 percig kelesztjük.

Dió töltelék: A tejet felforraljuk és leforrázuk vele a darált diót. Hozzákeverjük a citromhéjat, cukrot, mézet és a lekvárt. Állalndó keverés közben felforraljuk.
Mák töltelék:  A tejet felforraljuk és leforrázuk vele a darált mákot. Hozzákeverjük a citromhéjat, cukrot, mézet. Állalndó keverés közben felforraljuk.

Miuátn megkelt, négy részre vágjuk a tésztát. Lisztezett felületen átgyúrjuk egymás után a cipókat. Egyenként 5 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A tésztát megkenjük tojásfehérjével. Rásimítjuk a tölteléket úgy, hogy az egyik hosszanti oldalon hagyjunk másfél cm-t üresen. A töltelékre szórjuk a mazsolát, ízlés szerint megszórhatjuk kandirozott gyümölccsel is. Ezután a rövidebb oldalakon a tésztát 1 cm szélességben visszahajtjuk. A feltekerést arról az oldalról kezdjük, ahol töltelék van. Az lesz a bejgli alja, amit szabadon hagytunk. Ezt megismételjük a másik három cipóval is. A töltelékekből 2 diós, és 2 mákoshoz lesz. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a bejgliket. Tetejüket megkenjük tojás sárgájával. Fél órát hagyjuk szikkadni, majd átkenjük tojás fehérjével is. Szúrkáljuk meg villával, majd 180 fokos sütőben 30 percig süssük.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése